Sydafrika

Sydafrika är spännande resmål som efterfrågats av många. Ett vinland där man alltid blir positivt och entusiastiskt bemött och där vinproduktionen har 350-åriga anor. Det blir först några intensiva dagar då ni får se och uppleva mycket av det bästa av vad området har att erbjuda. Resan avslutas sedan med att ni själva kan välja aktiviteter för några dagar.

Detta ingår:
Modern turistbuss i Sydafrika. Inkvartering i dubbelrum enligt program. Alla vinprovningar och guidningar i vingårdar. Frukost och flerrätters lunch eller middag med viner 
förutom 6,8,9 och 10 då endast frukost ingår. 

Pris: Kontakta oss för prisförslag

Tillägg: Avbeställningsskydd kr 350:- per person

Reseledare och arrangör: Per & Maria Svenhage.

Dag 2

Avresa från Sverige och ankomst Kapstaden och kort transfer till Stellenbosch. Vi bor tre nätter på fyrstjärniga Spier Hotel som förutom att hålla hög klass är utomordentligt trivsamt. Strategiskt beläget för kommande vingårdsbesök.

Dag 2

Efter en rejäl frukost känner vi oss mogna att kasta oss över vingårdarna. Vi börjar i Franschoek i distriktet Paarl där vi besöker Boekenhoutskloof med den mycket kompetenta vinmakaren Marc Kent. Lunch på egen hand i Franschoek. Därefter åker vi till Stoney Brook. Det är en liten familjeägd vinproducent som gör relativt många viner men i små kvantiteter som alltid håller hög klass. Vi avslutar Franshoeck för denna gång med att besöka La Motte. En internationellt erkänd och nytänkande vinproducent med lång historia. På väg tillbaka till vårt hotell stannar vi i pittoreska Stellenbosch och äter gemensam middag.

Dag 3

Denna dag ägnar vi åt Stellenbosch, återigen besöker vi tre mycket intressanta vingårdar. Ny som vinodlare är golfaren " The King of Swing" Ernie Els som åstadkommit en anläggning som slår det mesta. Att han älskar Bordeaux förstår man efter en provning. Vergelegen, välkänd och imponerande vinproducent tar därefter hand om oss. Deras anläggning är mycket sevärd och vinerna som vunnit många internationella priser är helt underbara. Bl.a. deras Sauvignon Blanc och Syrah och inte minst deras bordeauxblandningar är förträffliga. Vi äter gemensam lunch på Vergelegen. På eftermiddagen är vi hos Annandale som ligger vackert beläget vid Stellenboschs högsta bergstopp Guardian Peak. Vi får träffa den berömde Rugbylegenden Gerhard "Hempies"du Toit. Denne personlighet producerar mycket ovanliga viner. Flera ligger i fem år på fat utan att tappa frukt. Enastående! Middag på egen hand.

Dag 4

Åter en heldag i vinets tecken. Vi checkar ut från Spiers eftersom vi ska bo tre nätter på AC Hotel by Marriott centralt i Kapstaden. Vi inleder med Kanonkop som kanske är mest berömt för pinotagevinerna som är av yppersta klass. Warwick Wine Estate är en familjeägd producent känd för sina Bordeaux blandningar. Här provar vi vin och avnjuter picknick tillsammans. På eftermiddagen besöker vi Tokara, en fantastiskt vackert belägen vingård med mycket fina viner. Efter provningen åker vi till vårt hotell nära Waterfront i Kapstaden. På kvällen middag på egen hand.

Dag 5

Efter frukost ägnar vi oss åt centrala Kapstaden. En intressant och spännande stad med många sevärdheter som vi ser på vår stadsrundtur. Taffelberget tillhör höjdpunkterna och om vädret tillåter gör vi ett besök där. Linbanan är ofta stängd p.g.a. hård vind och vi har därför inte lagt avgiften i resans pris. Rundturen avslutas nere vid det populära området Waterfront, där det finns massor av butiker och restauranger där ni botaniserar och intar lunch/middag på egen hand.

Dag 6

En ny spännande dag med massor av nya intryck. Vi reser söderut mot det äldsta vindistriktet Constantia. Redan i mitten av 1600-talet började man odla vin här. Vi börjar med att besöka välkända Buitenverwachting etablerad redan 1796. Många bra viner. Speciellt deras klockrena Chardonnay och även Semillonvinerna imponerar. De bästa söta vinerna i hela Sydafrika kommer troligen från Klein Constantia. Underbara Sauvignon Blanc Late Harvest och deras Muscat håller mycket hög klass. Hela denna vingård, som så många andra, utstrålar en trivsam känsla av välbefinnande och man blir glad bara man kommer dit. Vingårdschefen kommer ifrån Sverige. Lunch intas tillsammans på Harbour House Kalk Bay. Men livet är ju inte bara vin. Nej, självklart ska vi besöka Godahoppsudden under vår resa. En livsupplevelse som vi ska njuta av och som är en av de absoluta höjdpunkterna under vårt besök i Sydafrika. Imponerande och vackert med intressant historia! Denna fantastiska dag avslutar vi tillsammans på mysig restaurang i Kapstaden..

Dag 7

Vi checkar ut från AC Hotel by Marriott och flyttar ut till det fantastiska Vineyard Hotel and Spa. Ett högklassigt hotell där alla trivs i den avspända omgivningen.

Dag 8-10

Tillfälle till egna aktiviteter som vi gärna lämnar upplysningar om och bokar för er. Exempel: Robben Island, Taffelberget (om det inte gick vid första försöket), golf, hajsafari, shopping, vandringar, sol och bad, besök i kåkstad, botaniska trädgården (Kirstenbosch) etc. Givetvis går det att bara njuta av vårt fina poolområde, kanske besöka hotellets härliga spa för massage eller annan behandling.

Dag 11

Fortsatta egna aktiviteter innan det på tidig kväll är dags för transfer till flygplatsen för hemresa.

Dag 12

Åter hemma i Sverige efter en trevlig resa i vinets, matens och kulturens tecken.

Safari

Vi har valt att inte låta safari ingå i det ordinarie programmet. Detta eftersom det inte finns någon riktigt bra safari i södra Sydafrika. De djurparker som finns i området kring Kapstaden och Port Elisabeth är noggrant planerade och ger en hyfsad illusion av en riktig safaripark. Om man vill uppleva riktig safari med djur som lever helt under vilda förhållanden är det Krugerparken som är den särklassigt bästa i Sydafrika. Vi ordnar besök med två övernattningar där om det blir tillräckligt antal intresserade. Vi reser då upp i norr på slutet av resan och reser sedan hem via Johannesburg. Räkna med en merkostnad på 10 000 kr per person.

Om man nöjer sig med de enklare parkerna kring Kapstaden hjälper vi till med ett dagsarrangemang under någon av de sista "fria" dagarna enligt vårt ordinarie program.