Stora Franska vinresan

Vinresa till Champagne, Loire, Cognac, Bordeaux, Bourgogne, Alsace och Rheingau.

Detta ingår: Resa med mycket bekväm långfärdsbuss. Färjeresor och vägskatter. Övernattning i dubbelrum med bad eller dusch och WC. Frukost och lunch eller middag med viner samt vingårdsbesök med provningar och guidning. Möjlighet till vininköp finns.

Pris: 20 300 kr per person i dubbelrum.

Tillägg: Enkelrum kr 2 050:- Avbeställningsskydd kr 250:- per person

Reseledare: Sten G. Svenhage eller Per Svenhage (Båda med lång erfarenhet samt utbildade Sommellierer).

Dag 1

Avresedag för "Stora Vinresan"! Vi åker med vår bekväma buss från Jönköping. Första stopp i Landskrona. Vidare till Lockarp/Malmö, och över bron genom Danmark. Pratar vin o ser vinfilmer. Efter färjan Rödbyhavn - Puttgarden är vi snart i Bad Nenndorf. Övernattning o middag på det mycket bekväma hotell Tallymann.

Dag 2

Efter frukost reser vi mot Champagne. Vi besöker en liten och en stor producent söndag och måndag. De har utsökta viner och visar stort engagemang samtidigt som priserna är plånboksvänliga. Vi besöker kvalitetsproducenten Bouché i Pierry före incheckning på vårt centralt belägna hotell i Reims där vi även äter en gemensam middag.

Dag 3

Vi åker till Epernay efter frukost och besöker välkända Bollinger. Efter gemensam lunch hos La Cave à Champagne reser vi till Loiredalen och den vackra lilla staden Chinon som ligger vid floden Vienne som rinner ut i Loire. Vi bor två nätter på ett enkelt men trivsamt hotell. Middag på egen hand.

Dag 4

Första vingårdsbesöket är hos en liten producent med stora viner Domaine Gouron. Vi har hamnat mitt i området för Chenin Blanc och Cabarnet Franc ( kallas lokalt även Breton). Här visar man upp förnämliga, rasrena och charmiga viner. Lunch på egen hand. Andra vingårdsbesöket är hos välkända Couly Dutheil. Kanske den bästa producenten av röda viner i hela Loire. Ett slottsbesök i Chinon hinner vi med, för dem som så önskar, före gemensam middag på fiskrestaurangen L´Oceanic.

Dag 5

Efter frukost reser vi till Cognac. Där besöker vi en liten förstklassig familjeproducent Méry et Fils, där man tar väl hand om oss. Efter gemensam lunch reser vi till Bordeaux. Vi hinner med ett vingårdsbesök hos berömda Chateau Figeac i St Emilion. Deras viner med lika stora delar Merlot, Cabarnet Franc och C.S. är helt underbara. Middag på egen hand. Vi bor två nätter på det mycket centralt belägna Quality Hotel Bordeaux Centre.

Dag 6

Bordeaux! Detta fantastiska vinområde! Vi besöker förnämliga producenter i Medoc. Vi börjar med Chateau Giscours i Margaux. 3e Cru Classé 1855. Ch. Beychevelle i StJulien med anor från medeltiden och med intressant historia. Vi ser det grandiosa slottet från 1700-talet. Lunch på egen hand. På eftermiddagen åker vi till Chateau Batailley i Pauillac, som är välkänt och har förstklassiga viner.Gemensam middag på en trevlig restaurang i närheten av vårt hotell.

Dag 7

Tidigt lämnar vi Bordeaux för ännu ett av världens främsta vinområden Bourgogne. Efter en lång resa är det hög tid för provning o middag hos Ch. de Melin som äger områden på flera ställen i Côte d´ Or. Övernattning på vårt hotell i Beaune två nätter.

Dag 8

En ny spännande dag i och runt Beaune. En vinstad som inte lämnar någon oberörd. Efter frukost provning och besök hos Domaine Rion som ägs av makarna Armelle och Bernard Rion. Vingården ligger i Vosne Romanée och håller en mycket hög klass. Därefter reser vi till välkända Caveau de Chassagne-Montrachet som ligger i Côte de Beaune. De håller en mycket framstående provning för oss. Gemensam lunch på ett trevligt litet värdshus. Eftermiddagen och kvällen fria för egna aktiviteter i Beaune.

Dag 9

Vi reser till Ribeauvillé i Alsace efter frukost. Vi hinner även med ett besök i någonannan välkänd vinby. Lunch på egen hand. En utmärkt provning hos välkända Louis Sipp där vi får se bredden av alsaceviner. Vi intar en för regionen typisk middag på Ami Fritz och övernattar i centrum av denna förtjusande ort på hotell de la Tour.

Dag 10

Efter frukost lämnar vi det pittoreska Alsace och reser åter till Tyskland och kanske det bästa vindistriktet Rheingau.Vi besöker den mycket skicklige producenten Weingut Künstler. En av de största både då det gäller kvantitet och kvalitét! På kvällen äter vi middag på ett trivsamt hotell i Rüdesheim där vi också bor.

Dag 11

Efter frukost lämnar vi Rüdesheim för att resa till Travemünde och färjan till Trelleborg. Innan vi checkar in ser vi film och testar våra nyvunna vinkunskaper.
Gemensam Buffé skall vi avnjuta innan vi kryper till kojs.

Dag 12

Åter i Sverige. Resa Trelleborg - Jönköping. Under resan ser vi vinfilmer och går igenom allt vi sett o upplevt under denna resa. I Jönköping börjar den stora uppackningen av våra viner som vi vid vingårdsbesöken haft möjlighet att inhandla!!!