Toscana i Maj för sektion i Munskänkarna

För varje vin, mat och kulturintresserad framstår Toscana som ett av de främsta vinresmålen i världen. Möt våren då allt är juvligt fräscht och tack vare flyget hinner vi med mycket under dessa fantastiska dagar.

Du har själv bokat din flygbiljett till/från bologna. Välkända Catherine Wallerman, svenska boende i Florens och auktoriserad guide är med oss största delen av resan.

I resan ingår: Boende i dubbelrum med dusch och wc.
Frukost, lunch eller middagar med viner samt vingårdsbesök med provningar och guidning.

Dag 1

På flygplatsen står välkomstdelegationen "iklädd" skylt SVENHAGE och tar emot er. Transfer till vårt hotell i centrala Florens. Efter incheckning på bekväma hotell Orto dei Medici äter vi gemensamt middag på Ristorante Mimmo

Dag 2

Nästan hela dagen ägnas åt Florens. Denna otroligt intressanta stad är ett måste. En av världens förnämsta konststäder med mängder av byggnadsverk och konstskatter. Catherine visar och berättar. Namn som Uffizierna, inträde ingår! Medici, Brunelleschi, Dante och Ponte Vecchio får varje konst- och kulturintresserad att rysa av välbehag! Lunch på egen hand innan vi på eftermiddagen åker till Park Hotel Chianti som ligger strategiskt mellan Florens o Siena där vi bor resterande del av resan. Gemensam middag på enkel restaurang i direkt anslutning till vårt hotell.

Dag 3

Efter en natts skön sömn vaknar vi utvilade och redo för en spännande dag i kulturens och vinets tecken. Vi besöker på förmiddagen Tenuta Torciano och där får vi en mycket bra introduktion till toscanska viner. Pier Luigi Giachi driver vinskola och producerar viner från flera områden i Toscana. En bra och kul vinprovning!
Världskulturminnesmärkesstaden San Gimignano med alla sina torn och intressanta historia besöker vi. Lunch på egen hand.
Gemensam typisk toscansk middag intar vi på sena eftermiddagen hos amerikanskägda Villa Pillo som förutom förstklassiska viner även producerar olivolja.

Dag 4

På förmiddagen besöker vi välkända storproducenten Melini. Vi provar deras viner och ser deras enorma anläggning. Vi reser vidare till Leonardo da Vincis födelseort Vinci och de som så önskar ges möjlighet att besöka museet. Lunch på egen hand.
Dags för vinprovning igen! Vi åker till Carmignano som är ett DOCG område med anor. Där träffar vi familjen Pinori som i stark kontrast till Melini är en liten familjeägd producent. Vi provar flera bra viner på deras vingård Castelvecchio.
På kvällen gemensam middag på en enkel restaurang i direkt anslutning till vårt hotell.

Dag 5

Vi reser efter frukost till västra Toscana. Via Volterra kommer vi fram till det mycket spektakulära och intressanta Petra vars viner håller en mycket hög klass. Morellino di Scansano för några år sedan nytt DOCG är mycket intressant. Morris Farm, välkänt även i Sverige, visar oss runt, håller provning och svarar för gemensam lunch. På eftermiddagen promenad i vackra Massa Marittima innan vi reser till vårt hotell.

Dag 6

Denna intressanta dag reser vi till berömda Villa Dievole i Chianti Classico och senare lunch på borgen Volpaia. Även de förtjusande byarna Radda och Greve in Chianti besöker vi. Middag på egen hand.

Dag 7

Denna dag ägnar vi oss åt Montalcinoområdet och dess Brunelloviner. Först besöker vi en mycket speciell vingård för visning och vinprovning Il Paradiso di Frassina. Carlo Cignozzi, energisk ägare hävdar att vinet blir bättre av klassisk musik!! Mozart, Mahler och Vivaldi spelas ute bland vinstockarna och i vinkällaren! Galet eller genialt? Bedöm själva!
Välkände producenten Col d´Orcia tar hand om oss för visning och en fantastisk vinprovning. Vi äter gemensam lunch på vingården och konstaterar hur bra kombinationen är mellan deras viner och maten. Efter besök i den märkliga kyrkan Sant´Antimo med sin intressanta historia åker vi åter till vårt hotell. Middag på egen hand för de som orkar!

Dag 8

På förmiddagen besöker vi välkända San Felice i S. Gusmé där vi får möjlighet att bl.a. prova deras Il Grigio Chianti Classico och andra utsökta viner. Därefter väntar berömda Felsina på oss för provning.
Den fantastiskt vackra och högt belägna staden Montepulciano är väl värd ett besök. På egen hand promenerar ni runt och intar lunch.
Tre damer, mor o döttrar, skall vi framåt kvällen träffa på Villa Sant Anna och deras Vino Nobile di Montepulciano får utmärkta betyg i alla tester. En minnesvärd kväll med provning, guidning och gemensam middag med utsökta viner på denna vackra vingård blir en värdig avslutning.

Dag 9

Vi lämnar vårt hotell för att resa till flygplatsen och återresan till Sverige. Med oss har vi många underbara minnen och upplevelser i bagaget. Och kanske för en del anländer viner som vi kunnat köpa på några ställen efter någon vecka.