Vad säger våra gäster?

Genom åren har vi fått ganska många mail och brev med synpunkter (Mest ros).Vi har överlägset flest återkommande resenärer på våra resor. Det är ett kvitto för oss att vi lyckats göra intressanta och spännande resor.

Hej Vinsten!
Här är en kort review av Klassiska vinresan till Toscana.
Pros
Tack för ännu en fantastisk vinresa. Maten, vinet och boendet kan bara få högsta betyg.
Dina små underfundiga kommentarer, Sten, speciellt på morgnarna sätter alltid fart på lite morgonsega deltagare så humöret far upp i takhöjd med en gång. Alla vingårdarna på resan höll fantastisk klass. Jag upptäckte att vinerna vi köpte med hem smakar ännu bättre när man får laga mat som passar till. Heder åt era välgenomtänkta restaurang och vingårdsbesök.
Anders, vår chaufför gjorde som vanligt ett fantastiskt jobb. Han kör mjukt som om vi for på ett moln och servade oss med i och urlastningar dagligen.
Cons
Nackdelen är att man måste se över kosthållet när man kommer hem då kläderna krympte betänkligt.
Vininköpen blev betydligt mer omfattande än man tänkte. Alla vinbönder har ju några pärlor. så vinkällaren har inte nog med hyllor upptäckte jag.
Dessa cons-kommentarer är givetvis inte ert fel. Det är min svaga karaktär som är syndaren.
Detta är vår tredje resa. Stora vinresan, Sydafrika och Klassiska. Alla har varit över förväntan.
Nu blir givetvis förväntan ännu högre till nästa resa...

Mvh
Resenär, Klassiska vinresan 2015

Hej på er!
Tack än en gång för den fantastiska resan vi fick möjlighet att vara med om. Allt gick som på räls och vikten blev ett problem som det brukar när man åker med er.
Maten är ju så fantastisk. Ni måste verkligen äta igenom en massa matställen för att ända upp med dessa kulinariska höjdpunkter. Vinerna och vingårdarna är verkligen utvalda för att ge den största upplevelsen. Vi kommer att beta av alla era resor för det ger maximal valuta för pengarna. Hotellen var verkligen riktiga pärlor med en fin blandning av lantliv, och stadsliv i skön förening. Ser fram emot pensionen när man får mer fritid att utforska vinvärlden. Räkna med oss i kommande upplevelser. Jag håller på att bearbeta vinintresserade vänner som inte upptäckt att man kan se världen från kanten på vinglaset.

Vänliga hälsningar
Jan Erik Fallberg, Sydafrikaresan 2014

Hej Sten,

Ja nu har man äntligen börjat vänja sig vid det svenska klimatet!! Det har tagit lite tid att lämna Sydafrika bakom sig. Delar av mig är fortfarande där. Det har varit en fantastisk resa, Sten. Jag njöt av varje sekund. Det är makalöst att man kan få uppleva så mycket på så få dagar. Allt var så välorganiserat - som det alltid är på dina resor!! Jag uppskattade alla vingårdsbesök och har nu insett att det finns en hel mängd med härliga sydafrikanska viner som jag inte kände till. Enda nackdelen är att man inte får ta med sig lite kartonger hem, som på dina vinresor i Europa! Jag lyckades ändå få med mig hem, utan missöden, Klein Constantias söta vita vin samt en flaska portvin från Annandale. Jag bifogar en bild av Hempies du Toit, som Jane tog av
oss. Hempies signerade ju min portvinsflaska med guldpenna! Ja, han vet hur man ska marknadsföra sig!!

Jag köpte med mig hem boken Exploring the Cape Winelands, som jag förstår täcker de flesta vingårdarna i området. Dessutom är det fantastiskt bra bilder från de olika vingårdarna. Jag antar att du också har boken. Den är verkligen att rekommendera.

Vi hade också bra hotell och höjdpunkten var naturligtvis Vineyard Hotel med sin intressanta historia - där hade jag gärna stannat ett par veckor till!!

Utflykten till Godahopps-udden var också spännande och intressant på många sätt. Och vilken makalös utsikt från lunchrestaurangen.

Jag uppskattade också mycket vår trevliga och kunniga guide Janet. Jag tröttnade aldrig att lyssna på henne. Intressant att få en inblick i Sydafrika både historiskt och i nutid.

Så jag vill avsluta med att tacka dig och naturligtvis också Per för en underbar resa!

Bästa hälsningar till er båda
Charlotte Munch af Rosenchöld, Sydafrikaresan 2014.

Jag reste med VinSten Resor AB på deras Stora Vinresa 14-25 september 2013 med buss till Champagne, Loire, Cognac, Bordeaux, Bourgogne, Alsace och Rheingau. Jag vill rekommendera denna researrangör som bjuder på mycket till ett hyfsat pris.
Det var min första vinresa över huvud taget även om jag i många år har önskat att göra en stor vinresa i Frankrike. Denna överträffade mina förväntningar. Jag har ingen annan researrangör att jämföra med. Men jag måste ändå säga att jag inte tror att någon annan arrangör kan göra det bättre!
Det var enkelt och rakt, inga överdrivna lyxiga krusiduller. Bra hotell. Bra pris på resan. Det passade mig som hand i handske. Fina och trevliga luncher och middagar, ett par riktigt minnesvärda och överdådiga middagar.

Men det var besöken på vingårdarna som var det viktigaste för mig. Jag har tidigare aldrig besökt en vinproducent, bara sett bilder av skörd, tillverkning och lagring i vinböcker och vintidskrifter. Det blev en nästan överväldigande upplevelse att se hur stor och komplicerad vintillverkningen är och att vinpriserna kanske inte är så höga om man betänker hur mycket arbete som läggs ner i tillverkning och lagring. Att se och höra vinmakarna berätta om sitt arbete och uttrycka kärleken till sina viner var en fantastisk upplevelse. Deras viner är det viktigaste som finns i hela världen!
När jag öppnar en flaska och känner doften tänker jag varje gång på vinmakarens kärlek och omsorg om vinet. Då blir vinet än mer njutbart.
De många fina provningarna var minnesvärda, särskilt när det var vinmakarna själva som höll i provningen och kunde redogöra för de subtila skillnaderna mellan olika årgångar, hur vädret påverkat växt och skörd under olika år och hur det påverkat resultatet. De har ett osvikligt minne och kan beskriva skillnaderna i väder, temperatur och nederbörd mellan åren så att t o m en nybörjare förstår och blir intresserad av årgångsproblematiken.

Reseledningen var professionell och sakkunnig. De kände väl till alla områden som besöktes och deras historia. "Dagens vincitat", intressanta och roande föreläsningar i bussen byggde på stor erfarenhet och kunskap. Frågesport i vinkunskap samt vinprovningar förekom även i bussen. Det var god stämning under hela resan. Det fanns flera resenärer som gjort just denna resa flera gånger, ett par hade gjort Stora Vinresan hela sex gånger (SIC!)! Jag funderar själv på att göra om just den resan eftersom den var så bra.
Det hela var mycket bra genomfört och jag rekommenderar alla att resa med VinSten. Då får man uppleva mycket och får mycket för pengarna!
Själv har jag anmält mig till Klassiska Vinresan 2014 med VinSten som går till Franken - Trentino - Alto Adige - Veneto - Toscana - Piemonte - Valtellinadalen och Württemberg. Jag ser verkligen fram mot resan.

M v h
Lennart Norrström, Stockholm

Sten o Per!

Upplevelser måste få ta tid att smälta in i "livsbanken".
Mat och vin under Frankrike - resan har i rikliga mått försett oss med ljuva minnen.
Stens eminenta föreläsningar alltid med en extra touch var lätta att följa både för mer bevandrade och för de med mindre förkunskaper om vinets mysterier.
Det praktiska genomförandet i form av variationsrika vinprovningar i olika provinser var en njutning.
Pers kloka och eftertänksamma omdömen berikade också våra upplevelser.

Tänk att 12 dagar kan förflyta så snabbt och elegant!
Ett gott förarbete och goda kontakter i vinvärlden har verkligen gett utdelning för oss deltagare.

"Wine is bottled poetry"!
Tack för en ur alla aspekter mycket givande vinresa!

Ylva o Leif
Limhamn (Lockarp)

Hej!
Vi vill framföra vårt stora tack till ytterligare en mycket givande vinresa.

Som deltagare i Klassiska Vinresan 2012 har vi återigen fått ta del av Din mångåriga erfarenhet och ansträngningar att arrangera lärorika och välplanerade vinresor.
Jane och Bo Sjunnesson, Lidingö, Klassiska Vinresan 2012


Bästa Munskänkarkansli.
Ni rekommenderar vissa vinresor i Vinjournalen och därför kan det vara trevligt att få instämma i era värderingar.
Undertecknad med hustru har nyss kommit hem efter tredje resan under senaste fyra åren med Sten Svenhage. Denna gång den sk Gourmetresan.
Högklassigt arrangemang från början till slut. Man blir imponerad av att faktiskt ALLT klaffade ( utom möjligen viss ovänskap med väderguden). Lagom mix vinprovningar hos excellent utvalda producenter,initierad bred faktaförmedling av Sten S, god mat o kulturella möjligheter.
MVH

Jens Bernow
2-betygare, Malmösektionen

Hej
Vi vill framföra vårt stora och varma tack för den fantastiska resan i Toscana. Vi tyckte att det var så hög kvalitet på allt - valet av vingårdar, vinprovningarna, maten, din guidning i vinets värld och Catherines guidning i italiensk historia allt från etruskerna till idag. Vi var också väldigt nöjda med upplägget på hela resan med en blandning av besök på vingårdar och i städer av olika storlek och ålder. Att äta och dricka på de olika vingårdarna uppskattade vi mycket. Det kändes verkligen inte som om vi var vilka turister som helst, utan att vi var deras gäster, som fick ta del av deras toscanska mat vid luncher och middagar. Mindre bra var att det hade resulterat i varsitt extra kilo, när vi ställde oss på vågen när vi kom hem - men det var det värt. Vi hade tänkt att ge dig en stor kram till tack när vi åkte, men tyvärr missade vi dig på flygplatsen. Kramen får du ha tillgodo. Vi kommer säkert att åka med dig igen. Tack än en gång och må så gott.


Barbro och Bengt, Toscana med flyg 2010

Bäste Sten
Vi vill tacka för den mycket fina resan vi hade med dig, Klassiska vinresan. Den uppfyllde till alla delar våra högt ställda förväntningar. Trots en del funderingar har vi inte kommit på någon "förbättringspotential". Vi tycker, att besöken på de mindre vingårdarna är trevligast, det personliga bemötandet blir tydligare, men kanske det är just kontrasten mot de stora kooperativen, som bidrar till det. Vinprovningarna och måltiderna är riktiga höjdare! Informationen i bussen, vinprovningarna där och den utbildning vi får gör att 470 mil på 11 dagar inte känns betungande. Fördelningen mellan aktiv tid och slappande är lagom. Vi uppskattade också möjligheten vi fick att se Florens, Siena, Pisa och San Gimignano. Naturligtvis bidrog också dina medarbetare, chaufför och bussvärdinna, och trevliga medresenärer till att det blev ytterligare en högst minnesvärd resa, som vi redan njutit en del frukter av. Bästa hälsningar
PS Vi har informerat Munskänkarna om vår positiva upplevelse.
Marie och Anders Hasselbo, Klassiska vinresan 2010

Allmänt vill vi säga att Stora Vinresan mer än väl överträffade våra förväntningar! Att få åka i en bekväm långfärdsbuss genom områden vi tidigare inte besökt var i sig en trevlig upplevelse. Men viktigast var att få se mycket av det jag har läst om i Munskänkarnas kurser om de olika vinområdena i Tyskland och Frankrike. Nu blir det lättare att ytterligare fördjupa mina kunskaper. Jane, som en glad vinamatör, hade mycket stor behållning av resan tack vare Stens avspända undervisning och vinprovningar. Mötena med livs levande vingårdsägare uppskattade vi mycket. Att vi kom hem med många fler vinflaskor än vi planerat har vi nu fortsatt glädje av. Nästa gång vill vi satsa på Klassiska Vinresan (2012) eftersom Stora Vinresan gav mersmak. Ett mycket stort tack för en mycket professionellt genomförd resa och vi förstår att det ligger många års arbete bakom för att kunna genomföra den på ett sådant komfortabelt sätt.
Jane och Bo Sjunnesson, Lidingö, Stora Vinresan 2010

Det är nu drygt en vecka sedan vi "landade i Saltsjö-Boo efter den innehållsrika och spännade resan tillsammans med dig och alla andra trevliga medresenärer. Vi håller fortfarande på att smälta alla intryck och ska försöka få ordning på de bilder vi tog och framförallt ser vi fram emot att packa upp och katalogisera våra inköpta viner...Vi tycker resan var mycket välarrangerad, allting perfekt planerat, utomordentlig busschaufför. Det vi uppskattade var också blandningen mellan besöken hos de lite enklare vinproducenterna till besök hos de stora giganterna.
Anna-Lena och ander Möllstam, Nacka, Stora vinresan 2009


Det var en fantastisk vecka och något jag kan minnas här i snön och snålblåsten. Du ville ha synpunkter på resan. Jag kan inte finna något negativt, bara positiva saker...Tack än en gång för en makalös upplevelseresa!
Karin Zidén, frösön

Tack Sten för underhållningen.
När vi ser tillbaka både på helheten och på delarna, så finns det bara ett ord som passas. VÄRLDSKLASS. Enda synpunkten ifrån oss är att vi vill veta mera, lära oss mera. Du ska prata, berätta, informera betydligt mera. Du läskar oss med provsmak på kunskaper, som vi vill ha mer av.
Kersti och Sverker Helgesson, Äspered.


Nu är Priit och jag hemma med allt vi köpte under resan, och vi vill bara tal om att du till fullo motsvarade våra förväntningar även denna gång...Vi beundrade även din förmåga att hålla samman gruppen trots att du egentligen sällan sade att här har vi si och så lång tid på oss, det fungerade i alla fall och man kände sig därför inte så mkt som en skolklass på vift. Lycka till med följande turer, det är inte omöjligt att du ser oss igen!
Marianne och Priit Kivimäe, Hudiksvall.

Vi hade det mycket trevligt alla 11 dagar. trots att vi åkte buss länge, kändes det aldrig långtråkigt på bussen. Vinprovningarna och den information om vin som du hade under bussresan gjorde det hela mycket lättsamt. alla vingårsbesöken var bra, vinprovningarna var också bra. för att inte tala om maten...Men när vi nu känner att vi verkligen har lärt oss mycket om tyska och italienska viner, och förutom en välfylld vinkällare har vi ca 700 kort att få någon ordning på. Vi har redan börjat prata om att följa med på en av resorna till Frankrike, men det blir inte nästa år.
Staffan o Eva Ingebrand, Lotorp.

Jag vill tacka för en fantastiskt väl genomförd resa! så imponerande hög kvalitet på allting: buss, chaufför, hotell, mat, en så kunnig reseledare, valet av vingårdar, sällskapet, ja, allt! Som nybörjare är man ju lite vimmelkantig av alla begrepp, men nog har det gått in ett och annat får jag tro...Jag förstår att det ligger mycket arbete och research bakom en såna här resor. Men så blir det väldigt bra också!
Monica Forsberg, Västerås